IJscoman

IJscoman

IJscoman Adam trekt als videoanalist de voetbalwereld rondijscoman

BREDA – Wat moet een ijscoman met een videocamera? Adam van Rijckevorsel, bij wie je als badgast aan de Asterdplas een ijsje kunt halen, is eigenlijk videoanalist. Hij filmt voetballers en analyseert hun beelden. Maar wat doet een videoanalist in een ijscowagen? “Het voetbalseizoen is nog niet begonnen, dus ik heb wat vrije uurtjes over.”

Als de bal ook bij de voetbalamateurs weer gaat rollen, komt Van Rijckevorsel tijd tekort. De 25-jarige Bredanaar, die als klein jongetje vanuit Polen werd geadopteerd, barst van de ambitie om als videoanalist de voetbalwereld te bestormen. “Ik wil graag bij een club in de eredivisie aan de slag.”

Zijn eerste stappen, begonnen met het maken van filmpjes voor de website voetbalinbreda.nl, zijn veelbelovend. Hij werkt al een poosje bij de jeugdopleiding van NAC en werd incidenteel ingeschakeld door het Schotse Celtic. Vorig seizoen deed de Engelse topclub Everton een beroep op hem, om video-analyses te maken van de jeugd. “Ze wilden uiteindelijk dat ik naar Liverpool zou verhuizen, maar dat zie ik in dit stadium niet zitten.”

Hij heeft het CIOS afgerond, is fitness-instructeur en trainer/coach 2, wat betekent dat Van Rijckevorsel voetbalclubs tot aan de eerste klasse mag trainen. Maar liever nog dan training geven, maakt hij video-analyses. Lekker zelf met de camera op pad om daarna op de laptop beelden te analyseren, of aan de slag met ruw materiaal dat hij van collega’s krijgt.

“Voetballers hebben niet altijd een goed zelfbeeld, maar videobeelden liegen niet”, vertelt hij thuis aan de keukentafel in Effen. “Als een speler niet goed beweegt of een andere verbeterpuntjes heeft, dan kun je dat met videobeelden duidelijk laten zien. Het helpt echt om spelers en hele teams beter te laten functioneren.”

In de voetbalwereld blijkt een levendige handel te bestaan in videobeelden, al of niet voorzien van deskundige analyses. Spelers en hun makelaars hebben graag mooie filmpjes om zchzelf te verkopen, trainers zoeken betrouwbare beelden om een potentiële aanwinst te beoordelen of een volgende tegenstander te screenen.

Van Rijckevorsel heeft daarom een website gebouwd, die als platform moet fungeren voor het uitwisselen van kennis en videomateriaal. Die site heet www.devideoanalist.nl. Op die site prijken al een hoop fllmpjes die de Bredanaar zelf in binnen- en buitenland heeft gemaakt. Niet alleen van veldvoetbal, maar ook van footgolf, ofwel golf met een voetbal.

“Wist je dat daarin internationale wedstrijden worden gespeeld met flink wat prijzengeld? Die spelers vragen mij ook om analyses, zodat ze hun spel kunnen verbeteren. Binnenkort is de Footgolf Open 2015 in Londen. Vandaag of morgen verwacht ik bericht uit Engeland of ik daar moet komen filmen.”

Hij heeft het intussen, als freelancer, aardig druk. Te gek eigenlijk dat hij ook nog eens ijsco’s staat te verkopen. “Haha, dat doe ik om mijn maat Michael Pollemans te helpen.”