AZO Kleurstofvrij snoep

Snoepwinkel Holly Jolly biedt verschillende soorten AZO kleurstofvrij snoep aan. Deze worden aangeduid met een grijze sticker. Verantwoord snoepen doe je bij snoepwinkel Holly Jolly. Maak gebruik van de allergenen tool en filter op kleurstofvrij snoep.

Azo-kleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen. Ze zijn felgekleurd, vooral rood, oranje en geel. Ze komen voor in felgekleurd snoep, frisdranken en sommige alcoholische dranken. Azo-kleurstoffen kunnen goed tegen hitte en ze zijn ongevoelig voor zuur en licht. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft al het wetenschappelijke onderzoek grondig bekeken en komt tot de conclusie dat er geen aanleiding is de kleurstoffen niet goed te keuren.

Het Europese Parlement heeft toch besloten dat op producten met bepaalde azo-kleurstoffen een waarschuwing op het etiket moet staan.

Welke Azo-kleurstoffen zijn er?

Azo-kleurstoffen hebben een E-nummer gekregen. In de tabel staan de azo-kleurstoffen die in de Europese Unie aan voedingsmiddelen mogen worden toegevoegd.

E-nummer Naam kleurstof
E102 Tartrazine
E110 Oranjegeel S, Zonnegeel FCF
E122 Azorubine, karmozijn
E123 Amarant
E124 Ponceau 4R, Cochenille Rood A
E129 Allurarood AC
E151 Briljantzwart BN, zwart PN
E155 Bruin HT
E180 Litholrubine BK

Azo-kleurstoffen worden tegenwoordig steeds minder gebruikt in producten. Ze worden vervangen door natuurlijke kleurstoffen, zoals bietensap.

Veiligheid

Azo-kleurstoffen zijn goedgekeurde kleurstoffen en hebben daarom een E-nummer gekregen. Dat wil zeggen dat de  Europese Voedselveiligheidautoriteit (EFSA) de stoffen gecontroleerd heeft en veilig vindt. Er gelden dezelfde veiligheidseisen als bij andere  E-nummers.

In 2015 bekeek de EFSA opnieuw in hoeverre mensen en kinderen worden blootgesteld aan azo-kleurstoffen, maar dat bleek ver onder de Aanvaardbare Dagelijkse Inname (ADI) te zijn. Dit is de hoeveelheid van een stof die je levenslang elke dag binnen mag krijgen zonder dat dit slecht is voor je gezondheid. Met een normaal eetpatroon blijven de hoeveelheden ver onder het maximum dat je binnen mag krijgen.

Etiket

Het Europese Parlement heeft toch besloten dat er op het etiket moet staan dat het product een azo-kleurstof bevat. Dit geldt voor de kleurstoffen E102, E104, E110, E122, E124 en E129.

Op het etiket staat dan: ‘[naam of e-nummer] kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.’

Voedingsadvies

Producten met azo-kleurstoffen kun je veilig eten. Maar de producten waar ze inzitten zijn extra’s en bevatten vaak veel suiker of verzadigd vet. Mensen die azo-kleurstoffen toch willen beperken of vermijden, kunnen op het etiket lezen of azo-kleurstoffen aanwezig zijn.

Klik op de afbeelding hiernaast voor alle kleurstofvrij snoep.

* Holly Jolly maakt zelf geen snoep wel controleert ze haar producten met de grootste zorg, maar is niet aansprakelijk voor eventuele fabricage fouten.

Kleurstofvrij snoep

AZO Kleurstofvrij snoep uit de webshop

Dropstaafjes - AZO Kleurstofvrij snoep
Engelse Drop - AZO Kleurstofvrij snoep
Haribo Zoute Rijen - AZO Kleurstofvrij snoep

Bekijk alle AZO Kleurstofvrij snoep